Studentski centar Mostar

O Studentskom centru

Sveučilište u Mostaru (lat. Universitas studiorum Mostariensis), u Bosni i Hercegovini, jedino je sveučilište izvan Hrvatske na kojem se nastava odvija na hrvatskom jeziku. Osnovano je 1977. godine, a danas se sastoji od deset fakulteta, jedne umjetničke akademije, šest instituta, Studentskog centra, Sveučilišne knjižnice i Studentskog zbora. Nakon što se ukazala potreba za izgradnjom objekata u kojem bi se omogućio smještaj studentima koji nisu iz Mostara osnovan je Studentski centar Sveučilišta u Mostaru.

Smještaj i prehrana

Smještajni kapacitet centra je 187 soba (420 ležajeva) od toga pet soba za profesore mostarskog Sveučilišta te za sveučilišne razmjene studenata. Studenti stanari SCM imaju zagarantirana tri obroka dnevno.

Studentski servis

U cilju pružanja što boljih usluga studentima i otvaranje mogućnosti zapošljavana osjećamo se dužnim pobliže vam ukazati na rad i mogućnosti zapošljavanja preko Studentskog servisa.

Sportska udruga studenata

SCM je na inicijativu ravnatelja Dragana Mikulića osnovao i Sportsku udrugu studenata travnja 2012., u sklopu koje djeluju malonogometni i košarkaški klub, a u planu je osnivanje i drugih ekipa.

Objekti Studentskog centra izgrađeni su 1971. i 1981. godine. Kroz Studentski centar prošli su deseci tisuće studenata školujući se u gradu na Neretvi. Centar je do rata radio punim kapacitetom. Tijekom agresije Centar je pretrpio veliko devastiranje. Odmah nakon rata kada je Sveučilište u Mostaru ponovno počelo s radom Studentski centar otvorio je svoja vrata za studente koji nisu imali mjesto prebivališta u Mostaru. Međutim niz godina uvjeti stanovanja nisu bili zadovoljavajući. Stoga je bilo potrebno pokrenuti se i naći trajno rješenje za kvalitetan smještaj studenata koji su svoju naobrazbu stjecali u Mostaru a trebali su smještaj i prehranu za cijenu koja nije bila opterećenje njihovim roditeljima.

Zahvaljujući Upravi Studentskog centra, na čelu s ravnateljem Draganom Mikulićem, veliku rekonstrukciju Centar doživljava 2008. godine, nakon čega postaje najsuvremeniji centar u Bosni i Hercegovini i regiji. Sredstva za obnovu smještajnih kapaciteta Centra omogućila je Vlada Republike Hrvatske koja je prepoznala značaj ulaganja u buduće generacije i njihovu naobrazbu. Rekonstrukcijom, sobe su dobile vlastite sanitarne čvorove, besplatni internetski i kablovski priključak. Smještajni kapacitet centra je 187 soba (420 ležajeva) od toga pet soba za profesore mostarskog Sveučilišta te za sveučilišne razmjene studenata. U restoranu Studentskog centra, studentima su omogućena tri obroka: doručak, ručak i večera, a dnevno se pripremi i do 2000 objeda za stanare studente, kao i one koji nisu stanari ali su redoviti studenti Sveučilišta.

Studentski centar Sveučilišta u Mostar je ustanova koja studentima Sveučilišta u Mostaru pored usluge smještaja i ishrane organizira kulturne, sportske i rekreacijske aktivnosti za studente, radi kao medijator u privremenom i povremenom zapošljavanju studenata, obavlja odgojno obrazovni rad sa studentima, organizira kulturno-zabavne večeri te obavlja ostale djelatnosti vezane za poboljšavanje studentskog standarda.

Centar također raspolaže sa: dva multimedijalna centra, fitnes klubom, teretanom, dvije čitaonice, studentskim caffe barom, vešerajom, sveučilišnom knjižnicom, kopirnicom čitaonicama i dnevnim boravkom.

SCM je na inicijativu ravnatelja Dragana Mikulića osnovao i Sportsku udrugu studenata travnja 2012., u sklopu koje djeluju malonogometni i košarkaški klub, a u planu je osnivanje i drugih ekipa.

Portal Pogled.ba koji također djeluje u sklopu Studentskog centra osnovan je svibnja 2010. godine i od tada do danas je stekao veliki broj poklonika i čitatelja. Na portalu, između ostalih, rade novinari pripravnici, te studenti mostarskoga Sveučilišta.

Kako postati stanarom Studentskoga centra?
– Potrebno je da ste redoviti student Sveučilišta u Mostaru.
– Živjeti 20 i više km od Mostara.
– Dostavite natječajem propisanu dokumentaciju u Sektor za smještaj u SCM
– Zadovoljiti uvjete propisanog Natječaja

U cilju pružanja što boljih usluga studentima i otvaranje mogućnosti zapošljavana osjećamo se dužnim pobliže vam ukazati na rad i mogućnosti zapošljavanja preko Studentskog servisa.

Galerija slika

Prijavi svoje mjesto u Studentskom centru Mostar