Fitness Centar SCM Mostar

Fitness u Studentskom centru Mostar

Studentski centar Mostar stanarima i zainteresiranim građanima pruža više vrsta rekreativnih treninga. Uz grupne vježbe, korisnicima su dostupne i usluge individualnih treninga, masaža te kondicijskih treninga za sportske klubove.

Fitnes programi SCM -a održavaju se radnim danima u prostorijama Novog paviljona gdje su smještene dvije dvorane, salon za masažu, dvije svlačionice i dva kupatila. Dvorane su klimatizirane i prilagođene izvođenju svih vrsta treninga.

Trenutno u Fitness centru SCM nude se slijedeći programi: Challenge, HIIT, +40 (program za žene iznad 40 godina) , Pilates i Fit mama & aktivno dijete.

Prepustite se budnom oku naših licenciranih trenerica i postignete željene rezultate  u kratkom vremenu.

Posebnu pozornost javnosti dobio je naš novi program Fit mama & aktivno dijete. Riječ je o prvom programu za mame i djecu u gradu Mostaru a koji ima za cilj pružiti kvalitetan trening majkama dok se njihova djeca u drugoj dvorani kroz motoričke i didaktičke vježbe igraju i treniraju.

Programu se pristupilo krajnje ozbiljno i pod mentorstvom profesorice tjelesnog odgoja specijalizirane za predškolski odgoj. Osim što majke imaju priliku trenirati i dobiti vrijeme samo za sebe, djeca u dobi od 3 do 6 godina igrom poboljšavaju svoje motoričke i tjelesne sposobnosti.

 

Challenge

Trening je koncipiran na način da kombinacijom raznih vrsta treninga (insanity, kružni trening, aerobic, bodyweight i crossfitt) visokointezivnim treningom postižemo brzo topljenje potkožnog masnog tkiva, poboljšavamo mišićni tonus, razvijamo snagu, poboljšavamo  balansiranost tijela te najbrže dolazimo do željenih rezultata budući da je svaki trening jedinstven i kao takav ne omogućava tijelu da se navikne na pojedine vježbe što omogućuje najbolju iskoristivost takvog treninga.
Trening u sebi sadrži vježbe sa vlastitim tijelom (bodyweight), sa rekvizitima (bučice, girje, lopta, trx, nožni utezi) te vježbe na spravama. Nakon samog treninga slijedi istezanje popraćeno vježbama dubokog disanja i mentalne relaksacije.

HIIT-  Intensity Interval Training

HIIT se najčešće spominje u kontekstu efektnog gubljenja viška masnog tkiva i velika većina koja ga je u tu svrhu isprobala kune se u njegovu djelotvornost.

HIIT je proglašen učinkovitijim u sagorijevanju masti od tradicionalnog “običnog” aerobnog treninga.

Koncept je jednostavan – u tipičnom HIIT-u izmjenjuju se kratkotrajni intervali visokog intenziteta sa manje intenzivnim intervalima aktivnog oporavka. Intervali visokog intenziteta trebaju biti na cca 90% maksimalne frekvencije srca, a intervali oporavka na cca 50% maksimuma.

Za razliku od tradicionalnog aerobnog treninga (npr. 45-60 minuta na traci u ujednačenom tempu), HIIT uz to što štedi vrijeme (tipično traje od 20-30 minuta ovisno o utreniranosti) omogućuje dugotrajno povećanje bazalnog metabolizma nakon treninga.

Dokazano je da je 24 sata nakon odrađenog HIIT-a bazalni metabolizam 5-10% veći od onoga nakon aerobnog treninga standardnog tipa. To znači da tijelo i dugo nakon takvoga treninga troši masne rezerve čak i u mirovanju.

Takav učinak se postiže zahvaljujući efektu koji se zove EPOC (Excess Post-Exercise Oxygen Consumption), a koji označava povećani primitak kisika u oporavku. Što to znači u praksi? Ako ste ispravno izveli HIIT, odmah po završetku treninga hvatati ćete dah, obilno se znojiti i osjećati određenu slabost u nogama.

Daljnja korist koju sportaš može imati od HIIT-a je povećana inzulinska osjetljivost, prema tome takav režim treninga pomaže u prevenciji dijabetesa tipa 2. Vezano uz regulaciju lučenja inzulina, nakon treninga se može očekivati smanjeni apetit, što je još jedna pomoć pri gubljenju suvišnih kilograma.

Dokazano je još jedno povoljno djelovanje HIIT-a, a to je povećanje hormona rasta (HGH) koji doprinosi fat-burning efektu istovremeno čuvajući postojeće mišićno tkivo od katabolizma.

S obzirom na koncepciju HIIT-a, postoji nekoliko komponenti koje se mogu mijenjati u treninzima.

 

Galerija slika

Pridruži nam se !

Sektor društvenih djelatnosti
Email: drustvene.djelatnosti@scm.ba | Tel: 036 337 204 | Fax: 036 315 364